La Crispeta rep el suport del Pla d’Impuls del Circ.
Interseccions, la mesura de Circ Aplicat del segon Pla d'Impuls del Circ, ha escollit un projecte que relaciona el circ amb el món de l'empresa i la tecnologia amb nom de Circnapsis, del Col·lectiu Crispeta, la FAGEM i Qinera, i un altre que vincula el circ amb l'arquitetura i l'enginyeria, anomenat Confluentia, a càrrec de l'artista i director de circ Leandro Mendoza i l'arquitecta i aparelladora Mavi Sánchez. Us adjuntem informació resumida sobre els dos projectes.
En total s'han presentat quinze projectes a la primera edició de la convocatòria Interseccions, que ofereix un suport econòmic de 20.000€ a dos projectes innovadors dins de les arts del circ que estableixin diàlegs amb altres àmbits de la societat més enllà de la creació escènica. Des de l'APCC valorem positivament el nombre i la qualitat de propostes rebudes en aquesta primera convocatòria d'Interseccions i agraïm l'interès a totes les persones que s'hi ha presentat.
Els projectes es duran a terme per professionals del circ i dels altres àmbits i comptaran amb l'acompanyament de l'APCC durant l'any en què es desenvoluparan, fins al juliol de 2025.
L'objectiu de la convocatòria d'Interseccions és el sector del circ s'animi a entrar en el món de les arts aplicades més obert, heterodox, promiscu, híbrid i que el circ sigui un protagonista més de l'expansió de la cultura.
La comissió de selecció ha estat formada per Anna Alavedra, com a membre de Junta de l’APCC, Antonio Alcántara, professor a la Facultat d'Educació a la UB. membre de La Perifèricade i expert en circ comunitari, Marta Esteve, directora general de la Fundació Carulla i Thomas Louvat, director artístic i investigador i expert en arts escèniques aplicades. AQUI podeu consultar els seus currículums.
Projectes seleccionats 2024
Cirnapsis: circ, empresa i tecnologia al Maresme
Resum: vol connectar el circ amb el teixit empresarial del Maresme, a través del disseny d'activitats de team building basades en les tècniques i eines que el circ proporciona. Per fer-ho comptaran amb la innovació que aporten els elements tecnològics de nova generació de Qinera, gràcies als quals es poden desenvolupar activitats adaptades a qualsevol necessitat i atractives per fomentar la cohesió i la creativitat al mateix temps.
Cirnapsis vol fomentar la col·laboració, el suport mutu i l'empoderament del personal treballador, utilitzant els aparells de circ adaptats com a eines per promoure el treball en equip en sessions de cohesió de grup accessibles per a tothom. La proposta inclou activitats i tallers de circ amb malabars, equilibris, i altres tècniques de circ adaptades per ser accessibles per a tothom, independentment de les capacitats físiques de cada participant. També s duran a terme dinàmiques de grup, acompanyades per espais de posada en comú, xerrades sobre inclusió i accessibilitat i sessions de valoració conjunta.
Aqui podeu consultar el dossier del projecte.
Equip: Col·lectiu Crispeta (format per professionals de circ, de la mediació i la comunicació), FAGEM (Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, Qinera (empresa líder en tecnologia per al desenvolupament de l'autonomia personal).
La comissió de selecció ha escollit Circnapsis pel seu caràcter arrelat, connectat i en xarxa amb l'àmbit local de Mataró i la comarca del Maresme i a la vegada la seva replicabilitat en altres territoris. Ha destacat que el nou projecte de l'associació La Crispeta dona continuïtat i sentit a anteriors projectes, i el fa pujar un esglaó més. S'ha considerat interessant la vinculació amb empreses com a socis del projecte i que inclogui lògiques d'inclusió social. Es tracta d'un equip ampli que ja ha treballat conjuntament, cosa que pot amplificar els resultats.
Confluentia: circ, arquitectura i enginyeria
Resum: el projecte proposa elaborar una publicació amb continguts tècnics i poètics que expliquin les interseccions entre circ i arquitectura des de l'inici dels temps. Es planteja com un document bàsic de consulta de la geometria que va a favor del circ. Amb aquesta publicació es vol aprofundir en les característiques de les rutines circenses i les seves necessitats tècniques, i que alhora sigui una guia de màxima utilitat per a arquitectes i circaires, amb l'objectiu de millorar en disseny i en rendiment de materials i d'instal·lacions.
AQUI podeu consultar el dossier del projecte.
Equip: Leandro Mendoza, artista i director de circ, i Mavi Sánchez, arquitecta.
La comissió de selecció ha valorat el diàleg del circ amb una àrea amb qui es relaciona sovint, però sense que hi hagi intercanvi. Aposta per generar una eina inexistent, necessària i molt interessant per al sector del circ, que pot beneficiar a molts professionals del sector i a la vegada atreure arquitectes i enginyers a l'àmbit del circ. Compta amb un equip de professionals consolidats en els seus àmbits respectius.
Una mesura del segon Pla d'mpuls del Circ
La mesura "Circ Aplicat" forma part part del segon Pla d'Impuls del Circ (2023-2026), una iniciativa del Departament de Cultura i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), que compta amb la col·laboració de l'Ateneu Popular 9Barris, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, Encirca't, l'Associació deFormació de Circ de Catalunya (AFOCC), Fira Trapezi - Ajuntament de Reus,
La Central del Circ, el Mercat de les Flors i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya.
Aquest Pla té la vocació de potenciar el sector del Circ en els àmbits de la creació, la producció i l'exhibició; generar circuits i garantir la presència del circ arreu territori, promoure la recerca i la investigació, i potenciar l'impacte social, transformador, educatiu i comunicatiu del circ.
El disseny de la mesura ha anat a càrrec del procés participatiu generat per l'APCC amb tot el sector del circ i del Grup Motor, format per diverses professionals d'aquest àmbit, i l'entitat responsable del projecte l'APCC. El pressupost de la mesura corre a càrrec del Departament de Cultura a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC).
Article Aquesta notícia ha estat reproduïda amb permís del lloc original. Per consultar la font completa, fes clic en aquest enllaç.